AKNE

2.10.2024

Akne on talirauhaskarvatuppiyksikön pitkäaikainen tulehdus. Akne on yleinen ihosairaus, josta on monta erilaista tyyppiä. Yleisimmin aknea esiintyy kasvojen, yläselän ja rinnan alueella, mutta vaikeimmissa aknemuodoissa ihomuutoksia voi esiintyä myös olkavarsien alueella.

Aknen synnyn edellytyksiä ovat lisääntynyt talineritys, talirauhasen tiehyen ja karvatupen lisääntynyt sarveistuminen ja tukkeutuminen, talirauhasen muuttunut bakteerikanta ja tulehdusreaktion syntyminen karvatupessa ja talirauhasta ympäröivässä ihossa. Näiden lisäksi aknen esiintymiseen ja vaikeusasteeseen vaikuttavat perinnöllisyys, elimistön reaktio tulehdukseen, hormonitoiminta, stressi, ja ravinnon koostumus. 

Tässä julkaisussa käymme läpi yleisimmät aknen eri tyypit, sekä hoitomuodot kosmetologin ja kosmetiikka tuotteiden avulla. 

 

Akne on monelle erittäin kiusallinen sekä haastava yleinen ihosairaus, jonka hallitsemisen kanssa moni kamppailee useita vuosia. Aknen hoito onkin useasti hyvin pitkäjänteistä sekä maltillista työtä. Esimerkiksi nopeat tuotemuutokset / -kokeilut, tai liian voimakkaat puhdistustuotteet voivat huonontaa tilannetta ja tällöin voi olla haasteellista kartoittaa mistä mikäkin johtuu.

Aknessa ihon luontainen suojakerroin on jo vaurioitunut, joten ihoa tulee kohdella hellästi, ja tuotteiden valinta on tehtävä harkiten, huomioiden tuotteiden sopivuus aknen hoidossa.

 

Akne kannattaa hoitaa ajoissa, jotta vältyttäisiin aknearpien muodostumiselta. Akne liittyy voimakkaasti itsetuntoon, jossain tapauksissa onkin aknearpien jättämä henkinen jälki fyysistä haittaa suurempi. Asiakkaan kokemus on erittäin tärkeässä roolissa aknen hoidossa, ja jos akne häiritsee asiakasta, tulisi aknen hoitoon saada aina apua.  

 

Aknen eri tyypit

 

Nuoruusiän akne tarkoittaa murrosikäisten (12–17-vuotiaat) ja esimurrosikäisten (9–11-vuotiaat) aknea ja on kaikkein yleisin sairauden muoto. Tätä aknetyyppiä esiintyy lähes 80 prosentilla nuorista. Iho muuttuu rasvaiseksi ja kiiltäväksi, ja siinä alkaa esiintyä finnejä, kuten mustapäitä, valkopäitä ja punaisia näppylöitä. Nuoruusiän akne kehittyy useiden kuukausien tai vuosien ajan ja edellyttää päivittäistä hoitoa, erityisesti jotta vähennetään arpeutumisriskiä aikuisiällä.

 

Retentionaalinen eli komedonaalinen akne on usein aknen ensimmäinen vaihe. Se ilmenee mustapäiden (avoimet komedot) ja valkopäiden (suljetut komedot eli mikrokystat) esiintymisenä. Komedot ovat hyvin pieniä leesioita, joiden määrä vaihtelee ja jotka saavat ihon näyttämään "likaiselta", varsinkin, jos iho on rasvainen ja ihohuokoset ovat laajentuneet. Lääkkeiden ja / tai dermokosmeettisten hoitotuotteiden sisältämät keratolyyttiset vaikuttavat aineet auttavat poistamaan ihohuokosten tukkeutumi,a ja vaikuttavat tehokkaasti tähän aknetyyppiin.

 

Tulehtunut akne on todennäköisesti tunnetuin aknetyyppi. Tulehtuneessa aknessa finnejä ilmestyy suoraan tai komedojen muodossa (mustapäät tai valkopäät), ja niiden syynä on Cutibacterium acnes -nimellä tunnetun ihobakteerin toiminta.

 Finnit ovat punaisia ja erikokoisia, ne sijaitsevat eri syvyyksissä ja niiden kivuliaisuus vaihtelee. On syytä tehdä ero: 

 • papulien (pienet punaiset näppylät)

 • pusteleiden (valkokärkiset papulit) 

 • ja noduulien (suuret punaiset näppylät, joiden halkaisija on yli 5 mm) välillä.

 

Akne-esiintymissä yhdistyvät usein retentionaalinen akne ja tulehtunut akne, minkä vuoksi on perusteltua määrätä kattava hoitokeino, jossa käytettävät vaikuttavat aineet torjuvat sekä retentionaalisia että tulehtuneita leesioita. 

 

 Aikuisiän akne: Aknea esiintyy suurimmaksi osaksi murrosiässä, ja se saattaa jatkua ja / tai palata aikuisiässä. Jos aknea ei esiintynyt murrosiässä vaan ensimmäistä kertaa vasta aikuisiässä, sitä nimitetään myöhään alkavaksi akneksi. Aikuisiän aknea esiintyy pääasiassa 25 vuotta täyttäneillä naisilla. 

 

Akneen vaikuttavat voimakkaasti hormonit ja erityisesti androgeenit, jotka ovat myös naisten kehossa aktiivisesti vaikuttavia mieshormoneja. Kuukautisten, raskauden tai uuden e-pillerimerkin kaltaiset tekijät horjuttavat hormonitasapainoa ja saattavat aiheuttaa finnejä. Jotkin sairaudet, kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttavat androgeenien liikatuotantoa, mikä puolestaan aiheuttaa aknea. Aikuisiän aknea voivat aiheuttaa myös komedogeeniset kosmeettiset aineet tai lääkkeet. Stressi on myös aknea pahentava tekijä.

 

 

Miten aknea voidaan hoitaa kosmetologilla sekä kosmetiikkatuotteilla?

 

Aknen hoitoa suunniteltaessa on tärkeää huomioida seuraavat asiat:

·         Kuinka tulehtunut akne on sillä hetkellä?

·         Onko kyseessä enemmänkin komedoakne eli ei juurikaan tulehtunut akne?

·         Kuinka herkkä iho muuten on kyseessä?

·         Onko jäljellä enemmänkin aknearpia ja ovatko arvet vielä punoittavia?

Tästä voidaan helposti päätellä se, että jokainen akneasiakas tulee huomioida yksilöllisesti ja samaten hoitokokonaisuus tulisi suunnitella aina asiakkaan tilanteen mukaisesti.

 

Tässä alla muutamia hyviä esimerkkejä aknen hoitoon.

 

1.       Pahasti tulehtuneen aknen hoito: 

Jos ihossa on selkeästi paljon tulehdusta, kannattaa lähteä liikenteeseen hoitometodeilla, jotka auttavat rauhoittamaan ja vähentämään tulehdusta, tappamaan aknebakteereja, eivätkä ole mekaanisesti liikaa ihoa ärsyttäviä. Myös tuotteita valittaessa on hyvä keskittyä käyttämään tuotteita, joissa on hyödynnetty paljon antibakteerisia & tulehdusta hillitseviä raaka-aineita. Jotta tulehdus saataisiin kuriin mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa hyödyntää happohoitoja sekä rauhoittavia LED-valohoitoja.

Tulehdusta rahoittavia happoja ovat mantelihappo ja meripihkahappo yhdessä käytettynä. Myös puhdistustuotteeseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ihon kannalta PH-neutraali puhdistustuote, joka sisältää tulehduksia hillitseviä vaikuttavia aineita (kuten Seboclear db, mikronisoitu hopea), on tulehtuneelle akneiholle paras valinta. Kun tulehdusta saadaan selkeästi rauhoitettua, voidaan alkaa tehdä aknearpia tasoittavampia voimakkaampia hoitokäsittelyjä.

Voimakkaammissa happohoidoissa voidaan tasoittaa aknearpia, sekä tappaa loput aknebakteerit. Näissä happohoidoissa suositaan yleensä maito- ja sitruunahapon yhdistelmää tai glykolihappoa.

Hoitoja suunnitellessa tulee kuitenkin muistaa, että vahvempia happohoitoja voidaan toteuttaa vain sarjahoitona, ja kotihoidossa käytössä olevien tuotteiden yhteisvaikutus hoidoissa käytettäviin tuotteisiin tulee ottaa huomioon.

Kun tulehdus on selkeästi poistunut, voidaan aloittaa mahdollisesti myös mikrohionta sekä mikroneulaus.

 

2.       Aknearpien ja punoittavien aknearpien hoito: 

Jos iho ei ole enää niinkään tulehtunut vaan jäljellä on enemmänkin arpia tai punoittavia arpia, voidaan jälleen kerran hyödyntää happoja hoidoissa ja lisätä ihon herkkyys huomioiden myös mikrohionta sekä mikroneulauskäsittely. Punoittavien arpien hoidossa toimii loistavasti punaisuutta hillitsevänä raaka- aineena mm.  niasiiniamidi. Niasiiniamidi yhdistettynä traneksaamihappoon on erittäin tehokas yhdistelmä punoittavien arpien vaalentamiseen ja tasoittamiseen. Jälleen kerran on hyvä muistaa, että punoittavien aknearpien, sekä ihon tasoittamiseen toimivat parhaiten sarjahoidot, jotka suunnitellaan huolellisesti juuri sinun ihosi tarpeiden mukaisesti. Happohoito ja mikroneulaus yhdessä aktioivat ihon luonnollisen korjausmekanismin, jonka ansiosta pysymme tasoittamaan arpia todella hyvin. 

 

3.       Komedoakne: Jos ihossa on enemmän komedoja ja laajentuneita ihohuokosia ja iho ei ole erityisen herkkä, voidaan ihoa lähteä heti hoitamaan voimakkailla hoitomuodoilla. Maito- ja sitruunahappoa sekä glykolihappoa vuorotellen käytettynä (sarjahoitona) niin, että vaikuttavien happojen pitoisuutta nostetaan jokaisella hoitokerralla, saadaan erinomaisia tuloksia. Tähän yhdistettynä erityisesti ihon tehokas mikrohionta ja kohdentava hionta sekä uudistusprosesseja edistävät ja epäpuhtauksien syntyä ehkäisevät raaka-aineet tuotteissa takaavat upeita tuloksia!

 

On kuitenkin erittäin tärkeää, että valitset aknen hoidossa koulutetun kosmetologin, jonka kanssa suunnittelette yhdessä sinulle sopivan hoitosuunnitelman, ja annat ammattilaisen auttaa valitsemaan kotihoitotuotteet tukemaan hoitokokonaisuuksia.

 

Parhaat raaka-aineet aknenhoitoon

Listasin parhaat kosmetiikan raaka-aineet aknen hoitoon alle:

 

1.       Mikronisoitu hopea toimii kosmetiikassa antimikrobisena ja antibakteerisena raaka-aineena ja auttaa loistavasti aknenhoidossa.

2.       Seboclear DB toimii tulehdusta tehokkaasti rauhoittavana ja voi auttaa hillitsemään talintuotantoa. Tämä raaka-aine auttaa hyvin myös komedoaknen hoidossa.

3.       Salisyylihappo pienissä pitoisuuksissa (max 0,5%) toimii loistavasti kipua lievittävänä ja auttaa helpottamaan kivuliasta aknea, sekä vähentämään tulehdusta ja epäpuhtauksia.

4.       Mantelihappo yhdistettynä Meripihkahapon kanssa toimii loistavana tehoduona, sillä niillä on yhdessä antibakteerisia ja jopa antibioottisia vaikutuksia

5.       Glykolihappo toimii loistavasti aknebakteereja tappavana sekä auttaa vähentämään epäpuhtauksia sekä tasoittamaan ihoa (esim. aknearpia). Glykolihapon käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa vasta sitten, kun akne ei enää ole todella pahasti tulehtuneessa tilassa.

6.       Niasiiniamidi edistää ihon omia uudistumisprosesseja, tasoittaa ihon pintaa ja sävyä, ja sillä voidaan hoitaa myös mm. akneihoa.

 

BDR Finland tuotteista löytyy edellä mainittuja raaka- aineita juuri oikeilla pitoisuuksilla aknen hoitoon. Tästä johtuen tuotteet soveltuvat erittäin hyvin kokonaisvaltaiseen aknen hoitoon jo tulehtuneessa vaiheessa.

 

Lisää tietoa aknen hoidosta löydät BDR Finland IG sivuilta @bdr_finland

 

Lähteet:

BDR koulutusmateriaali

Kauneushoitola Marbel

+358 442098838
mari@marbel.fi
Marbel, Harjutie 15 C 6, Hollola

Kauneushoitola Marbel

+358 442098838
mari@marbel.fi
Marbel, Harjutie 15 C 6, Hollola

Kauneushoitola Marbel

+358 442098838
mari@marbel.fi
Marbel, Harjutie 15 C 6, Hollola

Kauneushoitola Marbel

+358 442098838
mari@marbel.fi
Marbel, Harjutie 15 C 6, Hollola